Ingrediente pentru curatenie naturala

Ingredientele naturale pentru curatat sunt extrem de la indemana si economice, majoritatea. Le detaliez mai jos pe cele pe care le folosesc eu cel mai des si pe care le gasiti si pe blog.

  • Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este foarte bun pentru aproape orice munca din gospodarie. Este un bun abraziv, inalbitor si dezodorizant.

  • Otet alb

Otetul alb este un truc babesc pentru orice munca de curatenie ecologica in secolul 21:-). Este o solutie pe baza de apa, ce contine min. 5% acid acetic, un excelent solvent. Otetul este un aliat de incredere pentru vanarea bacteriilor, virusilor, mucegaiului si alte vietati neprietenoase.

  • Sapun de Castilia

Sapunul de Castilia este un sapun lichid exclusiv vegetal foarte versatil. Imi place sa ii spun “regele vegan al produselor facute in casa”. Poate fi folosit atat la produse de curatenie, cat si la cele de igiena personala. Pentru curatenie, imi place sa il folosesc mai ales in crema de curatat iar in produse de igiena il folosesc cel mai des in sapunul lichid de maini. Imi cumpar sapunul de Castilia de la Dr. Bronner, dar stiu ca sunt si alte feluri ce pot fi folosite cu succes. O mica remarca insa, Sapunul de Castilia nu trebuie amestecat niciodata cu elemente acide cum ar fi otetul sau sucul de lamaie, pentru ca sapunul este redus la uleiurile componente si lasa o pelicula alba pe ceea ce spalati. Deci nu faceti solutii de curatat cu otet si sapun de Castilia :0

  • Sapun de Marsilia

Sapunul de Marsilia veritabil (95% din ceea ce gasim pe piata sunt falsuri), este un sapun 100% vegetal si un ingredient pe care il folosesc des in spalarea rufelor (atat la masina, cat si de mana). Este un ingredient de baza in fabricarea detergentului de rufe in casa noastra. Il folosesc atat in forma de cub, cat si sub forma de fulgi, pentru dizolvare mai usoara atunci cand fac detergentul de rufe.

Povestea lui este minunata: sapunul de Marsilia veritabil este facut cu apa din marea Mediterana si cu sapun de masline din bazinul mediteranean. Scrieti-mi daca vreti sa va ajut sa identificati sapunul de Marseille veritabil si nu va veti mai indrepta catre nici un alt sapun de spalat rufe.

  • Sapun de Aleppo

Sapunul de Aleppo este un sapun 100% vegetal (principalul ingredient este uleiul de dafin), fabricat de mâna, in Aleppo, Siria. Este un sapun folosit mai ales in igiena personala pentru ca este foarte bland cu pielea, cu parul nostru, dar este si un sapun de rufe care scoate foarte bine petele. Nu are cel mai placut aspect si miros pentru incepatori, dar te indragostesti repede. Este de nelipsit in baia noastra.

  • Soda de rufe (carbonat de sodiu)

Soda de rufe este un ingredient 100% natural, foarte performant pentru spalare, albire si dezinfectare. Eu il folosesc mai ales in fabricarea detergentului de rufe in casa, dar poate fi folosita cu succes la curatarea mai tuturor suprafetelor si obiectelor din casa: sol, parchet, frigider, plan de lucru, etc. A nu se confunda cu soda caustica.

  • Percarbonatul de sodiu (sare pentru indepartarea petelor)

Percarbonatul de sodiu este un agent natural, pe baza de creta (fara clor si fosfati), foarte eficace in albirea rufelor si indepartarea petelor. Poate fi folosit cu succes in inalbire, pentru a inlocui clorul. Mie imi place sa pun cate o lingura in cuva masinii de spalat, pe langa detergentul de rufe, mai ales cand spal ture de haine albe.

  • Sare de mare

Sare de mare, sare roz de Hymalaia, iodata, neiodata (musai din aceasta in mancare!), sarea este un ingredient ce poate fi folosit nu doar in bucatarie, ci si pentru curatarea oricarei suprafete din casa, covoare, podele, etc si este si cel mai accesibil ingredient:-).

  • Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale sunt ingrediente naturale (cu conditia sa fie uleiuri pure, nealterate) ce adauga pentru ajutor in dezinfectare, degresare, curatenie, miros depinde de ce ulei folosim. Preferatele mele pentru curatenie sunt Lavanda, Tea Tree, Citricele si Menta. Pot fi folosite atat in produse de curatenie, cat si in cele de ingiena si infrumusetare sau in prepararea produselor culinare. La prepararea produselor culinare este un intreg alt univers, despre care vom vorbi poate intr-o zi.

  • Apa:

Apa de la robinet pentru conservarea pe termen scurt, sau apa distilata sau fiarta si racita pentru a limita dezvoltarea bacteriilor.