Cele mai folosite uleiuri in gospodarie

Uleiurile esentiale sunt mari prieteni ai curateniei naturale, si ai intretinerii ei. Eu le folosesc de cativa ani, in foarte multe retete, cum puteti vedea pe acest blog. Cele doua proprietati care m-au impresionat de la inceput au fost: puterea lor dezinfectanta si mirosul frumos si natural. Mirosul placut al unor uleiuri, insa, nu trebuie sa ne faca sa uitam potenta acestora. In unele cazuri, e nevoie de 40 de kg de planta pentru a obtine o picatura de ulei esential! Ma gandesc la acest lucru de fiecare data cand imi vine sa vars jumatate din sticluta de lavanda in galeata cu apa si otet pentru spalat podelele:-)

Am dorit sa impartasesc cu voi care sunt cele mai utile uleiuri de avut in casa pentru curatenie si ingrijire corporala, igiena, “au naturel”.

  1. Tea Tree: dezodorizant, eficace impotriva microbilor, virusilor, antifungic. Un ulei antiseptic de larg spectru, recunoscut pentru calitatile lui terapeutice. Numai bun de pus in apa de spalat podelele, alaturi de o lingura de sapun natural, sau in solutiile de dezinfectat suprafetele din casa. Miros “curat”.
  2. Lavanda: antibacterial, odorizant natural. Combinat cu calitatile lui pentru calmare, relaxare, il fac un candidat ideal pentru difuzat inĀ  incaperi. Miros “curat”.
  3. Portocala: antimocrobian, linistitor. 3 picaturi pe o un tampon de vata si aspirat in aspirator, emana un miros placut in timpul curateniei, si actioneaza ca si dezinfectant in sacul aspiratorului, pentru timp mai lung. Miros “curat”.
  4. Scortisoara: antiseptic, antiviral, antifungic. Foarte bun de utilizat in lichidele de spalat podelele, 1 picatura intr-o galeata cu apa calda e de ajuns (puneti manusi daca nu utilizati un mop). 2-3 picaturi pe un tampon de vata pe fundul recipientului de gunoi neutralizeaza microbii. Miros puternic, de “curat”.
  5. Eucalyptus (Radiata sau Globulus): insecticid, antiviral, antiseptic, antiviral. O picatura in galeata cu apa calda de spalat podelele, sau suprafete in casa. 2-3 picaturi in difuzor pentru dezinfectarea aerului ambiental.
  6. Lamaie: mirosul curateniei prin excelenta, antiseptic si foarte placut odorizant, pentru orice obiect sau incapare din casa. Uleiul esential de lamaie poate fi folosit la mai toate produsele de menaj facute in casa: solutie pentru podele si suprafete, sapun de vase, sapun de maini, etc. Personal, imi place sa pun 1 picatura de Lamaie pe ultima carpa de curatenie cu care sterg chiuveta si cada in baie.
  7. Menta: bun antiseptic. Miros tonic si energizant. Imi place sa il difuzez pentru un aer incarcat de energie, dar este si ingredientul preferat pentru pasta de dinti facuta in casa. (Atentie la difuzie in camerele unde sunt bebelusi).