Detergent de rufe

A fost un mare pas cand, in timpul celei de-a doua sarcini, m-am lansat in fabricarea detergentului de rufe. Desi poate parea intimindant, este destul de simplu si satisfacator sa stii ca speli rufele celor mici si mari cu o solutie naturala care curata petele si nu lasa acel miros de chimicale pe care de multe ori il simtim chiar trecand pe langa cineva pe strada.

Desi nu are puterea chimica de curatare ca si a detergentilor din comert, spala bine rufele si satisfactia este foarte mare cand stiu ca pe pielea celor mici pun haine spalate cu ingrediente naturale. Iar cand e nevoie de o cura mai crunta de scos petele, apelez la alte solutii mai puternice, tot naturale.

Ingrediente:

  • Recipient gol de 1L (poate fi si o galetusa)
  • 150 g Sapun de Marseille veritabil, razuit (un sapun de Marseille normal, si dat prin razuitoarea mica sau mare. Prin cea mica se va dizolva mai usor in apa)
  • 6 linguri de bicarbonat de sodiu (pentru extra proprietati de curatare si dezodorizare)
  • 20 picaturi ulei esential la alegere (pentru dezinfectare dar si pentru parfum). Eu aleg Lavanda. 
  • 2L apa
  • Optional dar un plus de putere de curatare, 3 linguri de Soda de rufe.

 

Am fiert 1L de apa si l-am turnat peste sapunul de Marseille razuit. Am amestecat si am pus la fiert la foc mic 5-10 minute, amestecand din cand in cand. Atentie, cand ajunge la fierbere amestecul se umfla si poate deborda, deci fiti pe faza. Luati de pe foc si lasati amestecul sa se raceasca usor, pana puteti atinge cu degetul fara sa va ardeti.

Se adauga la acest moment bicarbonatul de sodiu (si soda de rufe daca adaugati) si amestecati bine. Amestecul se va ingrosa putin.

Se adauga picaturile de ulei esential si celalalt 1L de apa. Cu un mixer vertical, se mixeaza pana amestecul se omogenizeaza.

In urmatoarele ore, detergentul are tendinta de a se ingorsa, deci este important sa mixati din cand in cand, si eventual sa mai adaugati apa daca vedeti ca se ingroasa prea tare. Consistenta ar trebui sa fie cremoasa-lichida, un pic mai groasa totusi decat detergentul din comert.

In mod ideal, se lasa asa in cratita pana in urmatoarea zi, amestecandu-se din cand in cand cu mixerul. Daca vi se pare prea solida pentru a o pastra intr-un flacon de detergent, se poate lasa fara nici o suparare intr-o cratita sau recipient cu gura mare.

Inchis bine si ferit de lumina, acest detergent se pastreaza cel putin 6 luni. Desi nu cred ca va rezista atat intr-o casa in care se spala haine:-)

Pentru o spalare, se va folosi 120 ml (cam o jumata de cana).

2 thoughts on “Detergent de rufe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *